грижа, любов, игра за всяко дете

грижа, любов, игра за всяко дете

Линк към официална статия

Текст и снимки: Ивайло Спасов 

Патронажните медицински сестри - спасители за младите родители 

Запознайте се с Диана и нейното едномесечно момиченце Лили. Tе живеят в Нова Загора, град в Сливенския регион. 

Както много млади майки Диана има нужда от практически съвети, за да бъде по-уверена, че полага правилната грижа за първородното си дете. Не е лесно да бъдеш майка за първи път. Диана има много въпроси: как да успива бебето; как да я храни и как да бъде добра майка. Тя се чувства несигурна за много неща. 

Диана е посетена от Сара Галън - опитна патронажна сестра от Обединеното Кралство. Сара посещава България, за да обмени опит със своите български колеги. Първото нещо, което прави Сара, когато посещава Диана и нейното бебе, е да установи емоционална връзка с малката Лили...

Докато Сара общува с едномесечната Лили, чрез игри, успокояване и стимулиране по време на сутрешните моменти, прекарани с бебето, Пенка Колева - патронажна сестра с многогодишен опит от  Центъра за майчино и детско здраве в област Сливен, подкрепен от УНИЦЕФ, наблюдава начина, по който Сара общува с бебето.

След това Пенка поема Лили. Патронажната сестра иска да направи първия масаж на бебето, но първо има нужда от разрешението на Лили.  

Мозъкът се развива най-бързо в първите години от живота. При малките деца мозъкът се развива с поразителна скорост в първите 1000 дни от живота, когато всяка секунда се формират между 700 и 1000 нови връзки в мозъка. Ранната стимулация и взаимодействие на родителите с децата ускоряват процеса на мозъчно развитие на децата и полагат основите за по-успешна способност за учене по-нататък в живота. Много научни изследвания. Съществуват много научни доказателства, които подчертават значението на грижата, доброто здраве, храненето и стимулацията за всички малки деца и особено за най-уязвимите.

 

Ето защо Пенка ще покаже за първи път на мама Диана как да прави масаж на малката Лили. Масажът и упражнинията са лесни начини, чрез които майката може да взаимодейства и общува с бебето, за да могат заедно да се учат един-друг. 

Лили се наслаждава на масажа – тялото й е намазано с бебешко олио, а върху коремчето й е поставена топла хавлиена кърпа срещу стомашни колики, а и за да може да се чувства комфортно. Тя е център на вниманието за мама и медицинската сестра, които й говорят ласкаво и топло, а тя се радва на вниманието, което получава. 

Едномесечната Лили получи първия масаж в живота си и вече е готова и за обяд.

Разбира се, най-добрата и естествена храна за бебето е майчината кърма. Важно е мама да е спокойна и в удобна поза, за да може нейната кърма да потече и детенцето да й се наслади. Патронажните сестри Пенка и Сара помагат за физическия и психологическия комфорт на Диана и Лили и дават насоки за успешно кърмене.

Подкрепени от УНИЦЕФ, „Пощенска банка“, дарители и партньори – Центровете за майчино и детско здраве са интегрирана здравно-социална услуга, която включва домашни посещения от медицински сестри и акушерки за оценка на потребностите, здравни грижи и социална работа за осигуряване на индивидуализирана подкрепа на бременни жени и родители на малки деца – за опазване на тяхното здраве и насърчаване на най-доброто ранното детско развитие.

В домашни условия медицинските сестри и акушерките предоставят на родителите подкрепа, информация и обучение за здравословна бременност, кърмене и хранене на малките деца, безопасност, насърчаване на физическото, познавателното и социално-емоционалното развитие на детето, както и съвети за възпитание и позитивни родителски практики. 

УНИЦЕФ подкрепя развитието на патронажната грижа като универсална услуга, която – с помощта на националните и местните власти – трябва да заработи на територията на цялата страна. Целта на патронажната грижа е да могат повече майки като Диана и повече бебета като Лили да се чувстват подкрепени и спокойни в грижата и развитието на потенциала на техните деца. 

помогни сега