грижа, любов, игра за всяко дете

грижа, любов, игра за всяко дете

Защита от пасивно тютюнопушене

Пасивно тютюнопушене е вдишването на издишания от пушача дим и дима, отделен от самата цигара. Световната здравна организация определя цигарения дим като канцерогенен клас А за човека, т.е. вещество, което предизвиква рак.


Престоят в среда, в която има запалена цигара, предизвиква дразнене на очите, главоболие, кашлица, болки в гърлото, замаяност и дори гадене.


Никотинът, въглеродният окис и други вредни съставки на тютюневия дим лесно проникват през плацентата и пречат на постъпването на кислород в плода, а също така и на нормалната работа на пъпната връв и плацентата. Никотинът оказва директно въздействие върху сърдечния ритъм и дишането на плода.


Проучвания на Националния център по обществено здраве и анализи показват, че около 2/3 от децата в предучилищна и училищна възраст са пасивни пушачи с висок риск за белодробни заболявания. Тютюневият дим съдържа над 7000 отровни химически вещества, включително и 69 вещества, причиняващи рак. Пасивното тютюнопушене повишава риска от синдром на внезапна детска смърт, инфекции на дихателните пътища, инфекции на средното ухо, бронхити, пневмонии, алергии, астма, изоставане в растежа, нарушения на съня.


Рискът от бронхит у малките деца нараства до 72%, ако майката е пушач, и с още 29%, ако другите членове на семейството пушат.


Опасността от внезапна сърдечна смърт също е два пъти по-висока.


Рискът от астматични пристъпи се повишава на 14%, 38%, 48%, когато съответно бащата, майката или и двамата родители пушат.


Децата, изложени на пасивно пушене у дома, могат да развият поведенчески проблеми в училище и да изпитат трудности в учебния процес, според проучване на екип на д-р Хилъл Алпърт от Харвардския институт за обществено здраве. Рискът от развитие на синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието и от намалени когнитивни способности е 50% по-висок при деца, които системно са изложени на въздействието на тютюнев дим в домашни условия.


Eто защо, скъпи родители, не пушете и не разрешавайте на никого да пуши в къщата ви или близо до децата ви.


На обществени места помолете да бъдете настанени с децата си в район за непушачи.


Тютюневият дим е вреден – пазете децата си!