грижа, любов, игра за всяко дете

грижа, любов, игра за всяко дете

Захранване

Около шестия месец кърмата вече е недостатъчна, за да покрие нуждата от енергия и разнообразие на хранителни вещества, от които има нужда бебето. Това налага да започне въвеждането на твърди храни. Ето някои практически съвети при захранване на детето:

1. Добре е захранването да започне около 6 месеца при симптоми на готовност от страна на детето – възможност да седи с помощ, самостоятелно насочване с ръка на предмети и играчки към устата, проява на интерес към храната на възрастните и проследяване на хранене на възрастен, успешно изсипване на съдържимото от лъжица в устата на детето, без то да се избутва с език.

2. Препоръчително е въвеждането на нова храна само когато детето е напълно здраво.

3. Детето трябва да се храни седнало – на столче, специално за целта, или седнало в скута ви.

4. Храната на детето не се посолява и подслажда със захар до навършването на една година.

5. Правилно е постепенното увеличаване всеки ден на количеството порция твърда храна, като се започне от ½-1 чаена лъжичка и се стигне най-много до количество 1м0 – където м е броят на месеците, т.е. на 5 месеца 150 гр, на 6 месеца 160 гр и т.н. Едновременно с увеличаването на порцията твърда храна се намалява количеството на млякото, като накрая може да се премине изцяло на захранваща храна или детето да досуче след хранене с твърда храна.

6. Добре е порцията захранващо пюре или каша да се разрежда с мляко, а не с чиста вода до консистенция, подходяща за консумация от детето, в случаите когато детето не суче след прием на захранваща храна.

7. Въвежда се само един продукт през няколко дена – обичайно 3-5-7 дена, според детето.

8. Първата захранваща храна се предлага на обедното хранене, когато детето е достатъчно търпеливо и любопитно.

9. Новата храна се предлага в началото на храненето или след малко количество мляко, когато детето е най-гладно и заинтересувано.

10. Добре е заедно със захранването да продължите и кърменето до навършването на поне 1 година, по възможност 2.

11. Превърнете храненето в приятно социално събитие – част от пълноценно преживяване за цялото семейство. Често децата се захранват по-успешно, когато им се даде възможност да участват в семейната трапеза.

Подходящо е да се стараете храненето на детето да бъде отзивчиво:

а)  хранете детето директно и помагайте на по-големите ви деца, докато се хранят, като сте чувствителни на техните сигнали за глад и ситост;

б)  хранете детето бавно и търпеливо, като го окуражавате да яде, без да го принуждавате;

в) предлагайте нови храни няколко пъти (до 10-15 пъти); децата понякога отказват нови храни при първоначално предлагане;

г)  ако детето ви отказва много храни, експериментирайте с различни хранителни комбинации, вкусове, раздробеност, методи за окуражаване;

д)  намалявайте отвличането на внимание по време на хранене, ако детето лесно губи интерес;

е) помнете, че времето за хранене е период на учене и любов – говорете на детето си по време на хранене, запазвайте контакта очи в очи.