грижа, любов, игра за всяко дете

грижа, любов, игра за всяко дете

Кърмене

Бебето или малкото дете се нуждае от пълноценно хранене за своето развитие. Храненето на майката по време на бременността също оказва огромно влияние върху развитието на детето. Световната здравна организация, УНИЦЕФ и водещи международни педиатрични организации препоръчват през първите шест месеца от живота си бебето да се храни изключително с майчина кърма. За тази цел то се кърми при всеки сигнал за глад, и то поне 8-10 пъти през първите 1-2 месеца. Изключително кърмене означава хранене на бебето само и единствено с майчино мляко. Новороденото не се нуждае от допълнително даване на вода или чай в случаите, в които няма медицински показания за това.

 

Кърмата осигурява най-оптималния баланс на хранителни вещества за разлика от храните за кърмачета или млякото от животни. Кърмата се усвоява лесно от бебето и храненето му е пълноценно. Тя е неповторима течност с множество имунни съставки, които не се съдържат в млеката за кърмачета. Кърмата насърчава растежа и развитието на бебето и предпазва от заболявания както него, така и майка му.

 

 

Ползи от кърменето за бебето:

  • осигурява оптимален растеж и развитие на детето;
  • предпазва кърмачетата от инфекции и благоприятства развитието и съзряването на имунната им система;
  • намалява риска от диарии;
  • намалява риска от някои алергични заболявания;
  • стимулира когнитивното развитие на кърмачето.

Ползи от кърменето за майката:

  • намалява кръвотечението след раждане;
  • помага на майката да възвърне по-бързо нормалното си тегло;
  • забавя възобновяването на овулацията и така отлага следващата бременност;
  • намалява риска от рак на гърдата и на яйчниците;
  • намалява риска от ревматоиден артрит и захарен диабет.

Кърменето не е само начин на хранене, но е и начин на общуване и успокоение за детето. При кърмене то получава не само хранителни вещества, но и близост, успокоява го приятна позната миризма, сходна с тази на околоплодната течност, контактът кожа до кожа го отпуска по несравним начин. Кърменето е начин на споделяне и комуникация.

Начало на кърменето. Добре е да се постараете да сложите бебето на гърда възможно най-скоро след раждането – в идеалния случай в първия половин-един час, за да може да имате контакт кожа до кожа с него и да започне сукане в рамките на първия един час след раждането. Физическият контакт с детето и кърменето скоро след раждането стимулират отделянето на кърма и намаляват риска от тежко кървене при вас. Ако новороденото дете има затруднения със сукането през първите дни след раждането, следва то да се държи близо до вас, да му се дава често гърда и да се стимулира да суче правилно и често или да суче изцедена предварително кърма.

Добре е да кърмите при всеки сигнал за глад на бебето – денем и нощем. Научете признаците за глад на вашето бебе – когато е гладно, то става по-будно и активно. Често слага юмручета в устата си, засуква всяка дрешка или чаршафче, които се допрат до него, облизва се, върти главичка, търсейки гърда, издава кратки зовящи звуци. Предложете гърдата си, когато бебето показва тези симптоми. Плачът е късен признак на глад и може да бъде по-трудно бебето да засуче, след като е разстроено. С течение на времето ще бъдете в състояние да различавате сигналите на вашето бебе и кога е подходящо да започнете храненето. Обичайно първите седмици след раждането интервалите между суканията не бива да са по-големи от 3 часа и сукането да е не по-малко от 8-10 пъти за денонощие. Ако детето е склонно да спи по-продължително, то трябва да се буди. Причината е, че това са дните на образуване на кърмата и нейното количество още не е установено. От друга страна, бебетата нерядко са отпуснати след раждането си поради медикаменти, давани по време и след раждането, жълтеница или поради прехода от живот в утробата към външна среда.

По-късно бебетата може да се хранят и по-нарядко – на поискване. След като детето изсуче добре първата гърда, е подходящо да му се предложи и другата. Добре е да се даде възможност на бебето да суче, докато самò се откаже, пусне гърдата и заспи или изглежда доволно.

Препоръчително е кърменето да продължи поне 1 година, по възможност 2.

Почти всяка майка може да кърми детето си. Гърдите произвеждат толкова кърма, колкото са стимулирани да произведат. Това се постига с ранно начало на сукането, правилно положение на детето на гърда, правилно засукване, често сукане толкова продължително, колкото детето пожелае.

 

Ако имате нужда от помощ и подкрепа, бихте могли да се обърнете към обучен консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“:

http://www.podkrepazakarmene.com/

Съвети, когато храните бебето с мляко за кърмачета:

Видът мляко, подходящо за вашето дете, и количеството се определя от особеностите и възрастта на детето. Обичайното количество е 1n0 при 6-кратен режим на хранене, където n е броят на месеците на детето, т.е. на 3 месеца – 130 мл, на 4 месеца – 140 мл. Разтваряйте млякото за кърмачета, като спазвате съотношението 1 мерителна лъжичка да се разтвори в 30 мл преварена вода.

Разклатете добре разтвора и капнете една капка на предната страна на китката си. Ако температурата е подходяща, няма да усетите разликата.

Веднъж използвано, млякото в шишето с биберон трябва да се изхвърли и не бива да се претопля за следващо хранене.