грижа, любов, игра за всяко дете

грижа, любов, игра за всяко дете

Какво се прави при повишена температура

Повишената температура е симптом, че нещо необичайно се случва в тялото на детето. Величината на температурата не се свързва пряко с тежестта на основното заболяване. Леко заболяване може да доведе до висока температура, a по-сериозно заболяване може да протича с ниска температура.

 

При здрави деца без други симптоми самата температура обикновено не показва нищо сериозно и всъщност може да бъде нещо добро – това е често срещан начин на тялото да се бори с инфекциите. Повишената температура прави тялото неблагоприятно място за микробите. Не всяка повишена температура трябва да се лекува. Високата температура обаче може да причини неприятни усещания на детето и да доведе до проблеми като обезводняване.

 

Какво можете да направите:

  • Намалете дебелината и броя на дрехите, с които е облечено детето ви.
  • Давайте на детето да пие течности повече и по-често от обичайното.
  • Понижете температурата в стаята на детето – по възможност поддържайте под 20˚С.

Когато детето няма други симптоми, освен повишената температура, и я понася добре, без съществена промяна в общото му състояние, не е необходимо задължително да давате медикаменти за понижаването й. Ако обаче температурата е съчетана с по-отпуснато състояние, по-висока е от 38-38.5˚С, бихте могли да дадете лекарство, което се купува от аптеката без рецепта, като се съобразите с препоръчаната доза. Заедно с това бихте могли да слагате влажни и хладни кърпи на челото, под мишниците и на слабините, които сменяте при тяхното стопляне.

 

Обадете се на вашия личен лекар/педиатър, ако:

  • детето ви е под 3 месеца и има температура над 38˚С;
  • детето ви е над 3 месеца и има температура над 38˚С повече от 48 часа.

Когато детето, освен температурата, има и други симптоми, като необичайна раздразнителност, отказ от храна и вода, изглежда отпуснато и бледо, повръща многократно или има многократни диарични изхождания, има болки в корема или главоболие, отделя по-малко урина от обичайното, кашля често и мъчително, по тялото се появи обрив или кожата му изглежда суха, задължително се обадете на личния лекар или педиатър.