грижа, любов, игра за всяко дете

грижа, любов, игра за всяко дете


ПО-ДОБРОТО БЪДЕЩЕ СЕ РАЖДА В РАННОТО ДЕТСТВО. ГРИЖАТА, ЛЮБОВТА И ИГРИТЕ В ПЪРВИТЕ 1 000 ДНИ СА КЛЮЧОВИ ЗА ЖИВОТА НА ДЕТЕТО.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ЗА ДЕЦАТА И СЕМЕЙСТВАТА В БЪЛГАРИЯ

  • Детската смъртност в страната е сред най-високите в Европейския съюз. 45% от децата живеят в риск от бедност или социално изключване.

  • Близо 8 000 бременни жени без здравни осигуровкираждат всяка година, като по-голямата част от тях имат много ограничен достъп до здравни грижи.

  • Всяка година между 8.5 и 9.5% от бебетата се раждат с ниско тегло, което е свързано с повишен риск от увреждания и проблеми в развитието.

  • 5.4% от децата на възраст между 1 и 2 години са с изоставане в растежа.

РОЛЯТА НА УНИЦЕФ

УНИЦЕФ в България работи, за да осигури най-добър старт в живота на всяко дете в страната. УНИЦЕФ заедно с партньори осъществява пилотен модел на патронажни грижи Център за майчино и детско здраве в областите Шумен и Сливен, където обучени медицински сестри и акушерки предоставят безплатни домашни посещения на бременни жени и семейства с деца до 3 години.

Патронажните сестри предоставят практически насоки за здравето, кърменето и храненето, стимулирането на развитието на децата, както и други въпроси, свързани с позитивното родителство. Патронажната грижа подкрепя и бъдещи майки без здравни осигуровки, като им помага да получат достъп до акушеро-гинекологични грижи. Работата на медицинските сестри дава възможност за ранно идентифициране на проблеми в развитието при децата, неглижиране и насилие в семейството.

ДО МОМЕНТА ПАТРОНАЖНИТЕ СЕСТРИ СА ПОДКРЕПИЛИ НАД 11 000 ДЕЦА И СЕМЕЙСТВА В ОБЛАСТИТЕ ШУМЕН И СЛИВЕН. ИЛИ БЛИЗО 70% ОТ ВСИЧКИ МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА ДО 3 ГОДИНИ В ДВЕТЕ ОБЛАСТИ.

Дългосрочната ни цел е патронажната грижа да достигне всички родители на малки деца в България. През 2019 г. Министерството на здравеопазването ще въведе патронажната грижа във всички области на България, като използва опита от пилотните Центрове за майчино и детско здраве. УНИЦЕФ ще подкрепи отблизо процеса чрез техническа и експертна помощ и обучения. Имаме нужда от помощта на дарителите, за да продължим успешната работа на патронажните сестри в Шумен и Сливен, докато услугата стане достъпна за всички семейства в България.

На кого помагаме

Ден на Бащата трябва да е не един, а всеки ден в годината

Ден на Бащата трябва да е не един, а всеки ден в годината

Павел е от бащите, които не се притесняват да покажат нежност към децата си – и знае, че колкото по-чувствителен си към нуждите на детето, толкова по-голям мъж си, а не обратното.

научи повече

„Повратният момент е да приемеш детето си такова, каквото е“

„Повратният момент е да приемеш детето си такова, каквото е“

Историята е част от инициативата на УНИЦЕФ „Месец на родителите“

научи повече

„Всеки малък напредък на Павел е огромен празник за нас“

„Всеки малък напредък на Павел е огромен празник за нас“

"Всяко семейств, всяко дете, независимо дали то ще е със затруднения или не, минава през своите изпитания, трудности. Ние не сме по-различни – обикновено семейство с две деца, всяко от които има своите нужди – от детство, обич, внимание, грижи”

научи повече

ИСТОРИЯТА НА ВАЛЕНТИНА

ИСТОРИЯТА НА ВАЛЕНТИНА

Да бъдеш майка е призвание и всяка жена мечтае за това, но да бъдеш самотна майка е предизвикателство за смелите. Валентина се оказа точно такава. Въпреки че беше само на осемнайсет, бременна и изоставена от мъжа, когото обичаше, тя успя да преглътне разочарованието и да насочи любовта си към живота, растящ в нея...

научи повече

ИСТОРИЯТА НА ДИАНА

ИСТОРИЯТА НА ДИАНА

Животът на Дияна преди раждането на сина й е като вълнуващ разговор за мечтата да бъде майка, за изборите, които са я направили такава, каквато е, и за трудните моменти, осмислили желанието й да има дете. Оттогава нататък, това е история на щастието, разказана от първо лице...

научи повече

ИСТОРИЯТА НА ГАЛИНА

ИСТОРИЯТА НА ГАЛИНА

„Майчинството е еднопосочен билет към щастието и си готова да платиш за него всяка цена”, казва с усмивка Галина, събрала в топла прегръдка своите близнаци Ели и Дани. Докато стигне до този момент тя преминава през страх и отчаяние...

научи повече

ПАТРОНАЖНАТА СЕСТРА - ГЕРОЙ ЗА ВСЯКО СЕМЕЙСТВО

ПАТРОНАЖНАТА СЕСТРА - ГЕРОЙ ЗА ВСЯКО СЕМЕЙСТВО

Както много млади майки Диана има нужда от практически съвети, за да бъде по-уверена, че полага правилната грижа за първородното си дете. Не е лесно да бъдеш майка за първи път. Диана има много въпроси: как да успива бебето; как да я храни и как да бъде добра майка. Тя се чувства несигурна за много неща.

научи повече

БЛИЗО ДО СЪРЦЕТО – ИСТОРИЯТА НА МАГИ И ПЕНКА

БЛИЗО ДО СЪРЦЕТО – ИСТОРИЯТА НА МАГИ И ПЕНКА

Животът на Магдалена преди раждането на детето й описва траектория, която се спуска рязко надолу като скоростно влакче. Тя е едва на дванайсет, когато е отвлечена от сутеньори и захвърлена на улицата...

научи повече